Dnia 17 maja 2022 r. handlowcy z klasy 1 T-C uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych pt. „Barwniki w żywności – korzyści i zagrożenia”, które odbyły się w Państwowej Uczelni im. Stefana Batorego w Skierniewicach.
Warsztaty poprowadziła dr inż. Agnieszka Wiosetek-Reske, która rozpoczęła zajęcia od wykładu wprowadzającego uczniów w świat barwników. Uczniowie zapoznali się z rodzajami barwników występujących w żywności, korzyściami z ich stosowania w przemyśle spożywczym bez zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.
Po zakończeniu wykładu uczniowie mieli możliwość skorzystania z analizatora składu ciała, dzięki któremu uzyskali informacje dotyczące m.in. swojego wieku metabolicznego, zawartości procentowej masy mięśniowej czy tkanki tłuszczowej w organizmie.
W drugiej części warsztatów młodzież spróbowała swoich sił w gotowaniu. Grupa została podzielona na dwa zespoły, każdy z zespołów przygotowywał kurczaka w sosie curry z warzywami. Podczas przygotowywania posiłków, uczniowie zwracali szczególną uwagę na barwniki występujące w produktach żywnościowych, z których korzystali. Przygotowane dania nie tylko wyglądały apetycznie, ale również wyśmienicie smakowały!